top of page
IMG_7828.JPG

Om WSAS

Inom snö- och lavinsäkerhetsbranschen finns några av jordens vackraste arbetsmiljöer. Branschen är dock väldigt mansdominerad. Den ideella föreningen Women in Snow and Avalanche Safety (WSAS) – Sweden har bildats för att branschen behöver fler kvinnor, och kvinnor som stannar kvar. Därför arbetar vi med mobilisering, inspiration och mentorskap. Arbetsgrupper med mångfald resulterar i bättre beslutsfattande, bättre gruppdynamik och bättre förmåga att lösa uppgifter. Och i slutändan är beslutsfattande för att minska olyckor i bergen A och O för branschen och allmänheten.

Mansdominansen i den svenska snö-och lavinsäkerhetsbranschen i siffror:

2 av 25

Lavinexperter

är kvinnor

7 av 96

Lavininstruktörer

är kvinnor

59 av 300

Skidpatrullörer

är kvinnor

2 av 66

Bergsguider

är kvinnor

40 av 400

Fjällräddare

är kvinnor

Vårt mål är inte att branschen ska bli 50/50, utan att branschen blir bättre och säkrare.

WSAS grundades år 2022 och är ett av världens första nätverk och mentorskapsprogram för kvinnor och icke-binära inom snö-och lavinsäkerhetsbranschen. Vårt mål är locka fler kvinnor och icke-binära till arbete inom branschen, och att fler stannar kvar. Varför?

  • Forskning visar att mångfald i en arbetsgrupp leder till bättre beslutsfattande, gruppdynamik och attityd.

  • Finns kvinnor som gäster/deltagare/skadade/användare; bör det också finnas kvinnor som jobbar med det.

  • Ett långsiktigt mål är att det ska vara lika naturligt för en kvinna att utbilda sig till lavinexpert, bergsguide och fjällräddare som det är för en man idag.

Mentorskapsprogram

WSAS mentorskapsprogram är för dig som är kvinna eller icke-binär och seriöst intresserad av en framtid inom snö-och lavinbranschen. Mentorskapet varar i regel 2-3 år och består av enskilda samtal, tips och ibland gruppdiskussioner om sådant du stöter på under din väg mot att själv utbilda dig/gå vidare i din karriär.

 

Vi tar emot anmälan löpande men för att starta ett mentorskap 2023-24 behöver du intresseanmäla dig senast 10 november 2023.

 

Klicka på länken och anmäl ditt intresse.

https://tinyurl.com/WSAS-Mentorskapsprogram

Mentorer

Mentorer

Vi är dina stöttepelare i vått och torrt. Med vår erfarenhet och kunskap så hjälper vi dig på vägen mot ett liv i fjäll, berg och skog.

Prata med oss

Vi har en sluten facebooksida där vi kommunicerar om problem, möjligheter, tips och inspiration.

20171206_161617.jpg
bottom of page