top of page
IMG_1413.jpg

Nyheter

God jul, gott nytt år och nyhetsbrev!

Vi tänkte passa på att önska god jul och gott nytt år, och i samband med det berätta lite om vår verksamhet senaste halvåret.

 

Hösten började med att vi blev inbjudna till den Nordiska Skredkonferensen (lavinkonferens) i Oppdal för att berätta om WSAS arbete inför dryga 200 personer. Om varför det är så viktigt att snö- och lavinsäkerhetsbranscen blir mer jämställd. Vårt mål är inte primärt att branschen ska bli 50/50, utan att arbetsmiljö, inställning, språk och innovation blir bättre med jämställda arbetsgrupper. Och att vi ska bli behandlade utifrån att vi är människa, inte kvinna. Det ser lika ut i alla länder som arbetar med snö- och lavinsäkerhet. Både Norge och Finland ligger någonstans i startgroparna för att bilda egna WSAS, självklart delar vi logga och bara byter ut landsnamnet.

 

Under november och december har vi genomfört fyra stycken digitala Sessions med inriktning på 1 – Skidpatrullör, 2 – Fjällförare och Bergsguide, 3 – Fjällräddning, Alpin fjällräddning och hundförare inom fjällräddning och 4 – lavintekniker och lavininstruktör. Det var inte många på varje, men de som deltog var aktiva, otroligt peppade och intresserade.

 

Vi har även genomfört en Prova-på-dag, i år blev det skidpatrullyrket. I ett isande kallt Åre under skidtestarhelgen bjöd vi på glögg, pratade om WSAS och patrullyrket, samt att de som ville fick prova köra räddningspulka och lite andra delar av patrullyrket.

 

Mentorskapsprogrammet är nu i startgroparna. Så kul! Ett tiotal kvinnor eller ickebinära har fått en mentor inom det yrke de vill satsa på. Vår målbild är att lotsa de här personerna in i branschen och följa upp vägval, svårigheter, möjligheter och frågor under de kommande två åren. Vi kör intag igen inför hösten 2024, så det kommer rulla på hoppas vi.

 

I det dagliga har vi vår slutna Facebookgrupp där vi nu är ca 300 medlemmar som diskuterar, inspirerar, frågar om tuffa situationer och peppar. Det har visat sig vara väldigt viktigt att få ett separatistiskt forum, fjällsystrar emellan. För att hjälpa varandra att bära de ibland tunga ryggsäckarna vi har, efter år av behandling utifrån kön, inte människa.

 

Under hösten har vi fått två nya kvinnliga lavininstruktörer (av 14), en kvinna har blivit blivit antagen och börjat sin utbildning inom Svenska Bergsguideorganisationen, 11 kvinnor (av 38) blev nya skidpatrullörer och 3 kvinnor (av 24) gick fjällräddarutbildningen.

 

Under första månaderna på 2024 kommer vi ha en digital föreläsning om jämställdhet i organisationer av en genusforskare. Öppet för alla, mer information kommer i sociala medier inom kort. Håll koll och missa det inte!

 

Avslutningsvis vill vi tacka våra sponsorer och medlemmar – era bidrag gör att vi kan fortsätta arbetet mot en mer inkluderande och jämställd bransch!

 

Vintriga hälsningar,

från WSAS genom ordförande Jenny RåghallComments


bottom of page